Er zijn enorm veel alles in 1 en internet en televisiepakketten, maar hoe kunnen we de beste keuze maken voor je eigen woning? Bekijk de meeste mogelijkheden hier!

Een nadeel van DSL is dat een DSL-verbinding beter werkt als je dichter bij het centrale kantoor van de provider bent. De verbinding is sneller voor het ontvangen van gegevens dan voor het verzenden van gegevens via het internet. De dienst is niet overal weer beschikbaar vanwege de beperking van de afstand.

  1. Alle soorten DSL-diensten vallen in een van de twee basiscategorieën: symmetrisch en asymmetrisch. Symmetrische DSL-diensten ondersteunen dezelfde bandbreedte tussen de abonnee en de dienstverlener in beide richtingen.
  2. Asymmetrische DSL- of ADSL-diensten ondersteunen relatief meer bandbreedte in de downstream-richting (van de dienstenaanbieder naar de abonnee) en minder bandbreedte in de upstream-richting (van de abonnee naar de dienstenaanbieder). ADSL is populair onder Internet Service Providers (ISP’s).
  3. ADSL maakt gebruik van twee apparaten, een aan de klantzijde en een bij de internetprovider, die gewoonlijk de telefoonmaatschappij of een andere aanbieder van DSL-diensten is. Op de locatie van de klant staat een DSL-zendontvanger, ook wel Customer-Premise Equipment of CPE genoemd, die ook andere diensten kan leveren. De DSL-dienstverlener heeft een DSL Access Multiplexer (DSLAM) om klantverbindingen te ontvangen met een alles in een pakket vergelijker in Nederland.

Een DSL-modem of CPE is als zendontvangerapparatuur, het zendt en ontvangt datapakketten (informatie) over een gewone telefoonkabel.

Deze gegevenspakketten zijn eigenlijk digitale signalen, maar aangezien het digitale signaal niet ver kan reizen, transformeert de DSLAM van het hoofdeinde van de ISP het signaal van digitaal naar analoog signaal voor transmissie over een analoog kanaal (tweedraads telefoonkabel) meestal op een afstand van maximaal 5Km van het centrale kantoor en de DSL-modem of CPE zet het signaal terug naar digitaal om. De DSL-modem is de apparatuur waarmee gegevens van de computer of het netwerk van de gebruiker op de DSL-lijn worden aangesloten. De DSL-modem kan op verschillende manieren worden aangesloten op de apparatuur van een klant, hoewel de meeste residentiële installaties gebruik maken van USB- of 10 base-T Ethernet-aansluitingen (RJ-45).

  • De DSLAM bij de serviceprovider is de apparatuur die DSL echt mogelijk maakt. Een DSLAM is het contactpunt waar een speciale, snelle verbinding met het internet, de zogenaamde backhaulverbinding, wordt afgesloten. Een E1 (2048Kbps) of T1 (1536Kbps) Dedicated Internet is een voorbeeld van een backhaul-internetverbinding die kan worden gebruikt voor dienstverlening aan 80-100 DSL-abonnees.
  • DSL-technologie is de reden waarom internetverbinding met de dag goedkoper wordt. Het is in staat om een speciale verbinding (backhaul) te delen of te distribueren voor een groter gebruik, met behoud van de kwaliteit van de dienstverlening. De kosten van de dienstverlening worden aanzienlijk verlaagd.

Er zijn talloze manieren om een DSL internet verbinding te vinden

De DSLAM neemt de verbindingen van veel DSL-abonnees over en voegt deze samen tot een enkele, hoge capaciteitsverbinding met het internet. DSLAM’s zijn flexibel en in staat om meerdere typen DSL te ondersteunen in één centraal kantoor, en verschillende varianten van protocol en modulatie. Bovendien kan de DSLAM extra functies bieden, zoals routering of dynamische toewijzing van IP-adressen voor de klanten die gebruik maken van een televisie en internet pakketten.

ADSL is een afstandgevoelige technologie

Naarmate de lengte van de kabelverbinding toeneemt, neemt de signaalkwaliteit af en gaat de verbindingssnelheid omlaag. De verbinding is veel stabieler naarmate de gebruiker dichter bij het centrale kantoor is. Met een maximale effectieve lengte van 5.640 meter beperken sommige ADSL-providers de afstand tot maximaal 3,5 km. Daarnaast genieten sommige abonnees van snelheden onder de beloofde maxima.